Svibanj u Beču započeo u znaku velikog jubileja – sto godina socijalističkog Crvenog Beča.

Ovogodišnji svibanj u Beču započeo je u znaku velikog jubileja – stogodišnjice ustanovljenja socijalističkog Crvenog Beča, jedinstvenog društveno-političkog eksperimenta koji su proveli eminentni austro-marksistički orijentirani političari uz veliku podršku biračkog tijela koje je te 1919. na izborima dalo većinsku podršku SDAP (Socijaldemokratskoj radničkoj partiji). Četvrt stoljeća socijalističke vladavine bilo je vrijeme samoprijegorne i entuzijastične gradnje novoga grada za najširu, prvenstveno radničku populaciju.Proglašenjem republike 1918. uveden je i zakon o općem pravu glasa tako da je sljedeće godine u parlament, prvi puta u povijesti austrijske, ali i zapadne parlamentarne demokracije, ušlo osam poslanica. Bio je to početak duge i mučne borbe za političku, ekonomsku i kulturnu emancipaciju žena

Das Rote Wien u MUSA

Izložba o nastanku i izgradnji Prve republike upriličena je u Wien Museum MUSA u blizini vijećnice i osmišljena je kao tematski prilaz najznačajnijih ostvarenja na područjima od urbanizma, socijalne i kulturne politike sve do sporta i dokolice. Kroz raznovrsne medijalne iskaze posjetitelju se otvara uvid u sve aspekte svakodnevnog života radničke klase: muško ženski odnosi u svjetlu rastućih političkih prava, podjela kućanskih poslova i briga za djecu koje su provođene i na komunalnoj razini, stambeni prostor dizajniran od vrhunskih arhitekata za potrebe radničkih obitelji, razvoj tjelesne kulture u kolektivnom ozračju te prikaz značajnih ulaganja i ostvarenja na području umjetnosti dostupne najširim slojevima društva (više o tome u prethodnom članku).

Iako je većina tih ostvarenja i danas inkorporirana i dodatno revalorizirana u bečkoj stvarnosti, najvidljiviji i najdomljiviji su urbanistički projekti realizirani kroz Gemeindebaute, općinske socijalne stanove. Zahvaljujući sustavnoj planskoj stanogradnji socijalisti su uspjeli izmijeniti katastrofalne poratne stambene uvjete; o tome svjedoči i plakat s izložbe: “Nedostaje 60 000 – izgradićemo 80 000!“. Socijalno stanovanje shvaćeno je kao skupnost obiteljskih stanova funkcionalno povezanih kroz zajedničke prostore za odmor i rekreaciju, za kuhanje i pranje rublja.Kada se vrijeme smiluje, kao ove godine, pa prvi svibanj osvane sunčan i svjež, zanimljivo je biti u Beču čak i neljubiteljima crvenih boja jer Bečani taj dan doživljavaju svečano

Stambeni blokovi planirani su s velikim unutarnjim dvorištima, s idealno zaštićenim i zdravim okolišem za mnogobrojnu radničku djecu. Suvremeni flaneri i znatiželjnici danas bi zatekli ta ugodna dvorišta praznim da nije obitelji druge i treće generacije doseljenika koji sada tu žive i mogu se socijalizirati i uživati u blagodatima bečke komunalne politike 20-ih i 30-tih.

Plakat za stanogradnju

Plakat za stanogradnju

Prvomajsko feštanje

Uz mnoštvo fotografija, slika, izvornih dokumenata i plakata izložbom su dominirali reproducirani arhivski snimci masovnih sletova, poput onih s radničkih olimpijskih igara ili s tradicionalnih prvomajskih parada kad se u najboljim danima na Rathausplatzu okupilo i do 100 000 ljudi. Stoljeće kasnije, na istome mjestu i u organizaciji iste stranke, bilo ih je deset puta manje.Suvremeni flaneri i znatiželjnici danas bi zatekli ta ugodna dvorišta praznim da nije obitelji druge i treće generacije doseljenika koji sada tu žive i mogu se socijalizirati i uživati u blagodatima bečke komunalne politike 20-ih i 30-tih

Kada se vrijeme smiluje, kao ove godine, pa prvi svibanj osvane sunčan i svjež, zanimljivo je biti u Beču čak i neljubiteljima crvenih boja jer Bečani taj dan doživljavaju svečano. Od jutarnjih sati s periferije se slijevaju kolone raznolikoga lijevog spektra s transparentima, crvenim zastavama, marširaju i pjevaju radničke i narodne pjesme. Nakon tradicionalnog defilea, sudionici odlaze u neke od brojnih bečkih parkova, gdje se proslava nastavlja uz glazbu i živu političku agitaciju.

SPÖ, sada glavna oporbena stranka, glavni medijski događaj dana iskoristila je za kritiku politike vladajućih konzervativaca koja stremi privatizaciji tradicionalno društvenih resursa, produljenju radnog vremena do 12 sati, a nije izostalo ni zgražanje nad antisemitskim izjavama lidera koalicijskog AfP koji je ovih dana morao dati ostavku zbog korupcijskog skandala. Uz prisjećanja na tradicionalne socijaldemokratske vrijednosti, koje se prema čelnici Pameli Rendi – Wagner svode na solidarnost, usputno je dodatno promoviran i njihov špickandidat za EU parlament.Mnogo je zanimljivijeg svijeta po parkovima i na trgovima na kojima se okupljaju oni kojima je taj Besserung obećanje sasvim neuvjerljivo – istinska ljevica i pokreti koji ju podupiru, oni koji društvenu promjenu traže von unten, a ne odozgo

Ukratko, tipični marketinški orijentiran agit-prop u najgledanijem terminu, a program bi mogao stati uz ključnu riječ iz osobnog političkog mota SPÖ predsjednice – Besserung; predstava, bolje reći zlouporaba pravog značaja prvomajskog svetkovanja suštinski nerazličita od onih koje ovih dana upriličuju njihovi hrvatski Genossinnen, nažalost, uz mnogo manje profesionalnosti i osobnih karizmatičnosti.

Živio Prvi maj!

Živio Prvi maj!

Mnogo je zanimljivijeg svijeta po parkovima i na trgovima na kojima se okupljaju oni kojima je taj Besserung obećanje sasvim neuvjerljivo – istinska ljevica i pokreti koji ju podupiru, oni koji društvenu promjenu traže von unten, a ne odozgo: marksističko – lenjinistička PdA (Partei der Arbeit), KOMintern International koja uključuje borbene studentske organizacije i brojne aktiviste porijeklom iz Turske i ex-Yu prostora. KPÖ, ali i kurdistanska PKK koja je defilirala unatoč tome što je na američkom popisu terorističkih organizacija te neizostavni Radikale Linke sa svojom osebujnom ikonografijom i odličnim bendovima na pozornici.Iako je većina tih ostvarenja i danas inkorporirana i dodatno revalorizirana u bečkoj stvarnosti, najvidljiviji i najdomljiviji su urbanistički projekti realizirani kroz Gemeindebaute, općinske socijalne stanove

One to politički!?

U malom, ali očaravajućem prostoru Volkskunde muzeja u srcu Beča još 8. marta postavljena je izvanredna izložba 100 godina ženskog prava glasa u Austriji.

Proglašenjem republike 1918. uveden je i zakon o općem pravu glasa tako da je sljedeće godine u parlament, prvi puta u povijesti austrijske, ali i zapadne parlamentarne demokracije, ušlo osam poslanica. Bio je to početak duge i mučne borbe za političku, ekonomsku i kulturnu emancipaciju žena, koja je u Austriji povedena još 1848. pod vodstvom pionirke građanskog pokreta za prava žena Karoline von Perin. Nakon sloma revolucije i zabrane političkog djelovanja bila je uhapšena, oduzeta joj je imovina kao i skrb nad vlastitom djecom.

Sačuvaj bože! One to misle politički! – piše Karl Kraus 1907. o aktivisticama za izborno pravo žena pa tako lapidarno simbolizira na to koliko su otpora nailazile u svojoj borbi. U razdoblju do sloma socijaldemokratske Austrije 1934. žene su izborile mnoga prava, no patrijarhalni mentalitet nije se dao tako lako prevladati o čemu svjedoče zapisi o zabrani “pretjeranog izlaganja javnosti” namijenjen nekolicini socijalističkih poslanica ili pak zabrana prava glasa prostitutkama na prvim izborima.

Kao zaključni slogan onog dijela izložbe koji ilustrira modernu Austriju, naveden je poznati citat Brune Kreiskog: Osnove ukidanja smrtne kazne i emancipacija žena neupitne su.