Natprosječna brzina maleroznosti

Zbivanja u romanu smještena su u distopijski Pehgrad, grad u kojem sve ide naopako osim promašaja koji su česti i redoviti pa je svakodnevica stanovnika ispunjena nenadanim obratima, neugodnim iznenađenjima i nevjerojatnim pehom u svakom poduhvatu: od kuhanja jaja koja eksplodiraju u loncu do isušivanja močvare koje završava kolapsom gradske infrastrukture. Korumpirani politički establishment na čelu s gradonačelnikom Štoosom,  pridonosi denormalizaciji odnosa u javnom životu i tek nekoliko izrazitih individualaca spašava grad od unutarnjeg rasapa i vanjskih invazija koje su brojne i raznolike: najezde štakora, invazija klonova, opsade stranih trupa i druge opasnosti bivaju otklonjene postignućima izvanredno obdarenih Pehgrađana uz potporu naroda koji se ujedinjuje u najkritičnijim trenucima povijesti.

Roman je strukturiran u deset poglavlja pisanih izrazom narativne kronike i u svakom se ističu drugi junaci u glavnoj ulozi tako da se poglavlja mogu čitati kao zasebne priče iako svaka čini bitnu poveznicu u jedinstvenom tijeku pripovijedanja. Cinizam, sklonost sprdnji i bizarnosti te natprosječna lucidnost u činjenju ludosti kao i u njihovom ispravljanju neke su od bitnih odlika vinovnika ovih događanja, nositelja glavnih uloga u neprestanim dramama koje se smjenjuju natprosječnom brzinom s nepredvidljivim ishodima. Društveni talog i podzemlje podjednako su jadno komični kao i politička i poslovna elita: korumpirani vijećnici, zlonamjerni investitori, albanska i ostale mafije, dekadentna tajna elita koja grad želi pretvoriti u ogroman zatvor – to su miljei u kojima se kuju mračni planovi koji redom budu skršeni junačkim otporom branitelja uz pomoć uobičajene maleroznosti koja prati svaki pa i zao poduhvat.

Osim sjajnog stila i britkog humora ovaj roman nudi još i neizravan ali zanimljiv društveni angažman jer difamira koruptivnu i korporativnu vlast, a sa simpatijom slavi individualnost, lokalnu inicijativu i društvenu solidarnost u odnosu na etničke skupine i imigrante.

Pehgradske kronike sjajna je proza koja će zasigurno pobuditi interes a možda i kontroverze opisom fiktivnoga grada čija atmosfera neodoljivo podsjeća na ovu našu, burlesknu i tragikomičnu.  Autor je svojim prethodnim proznim djelom Kafe Bizar već uzbudio neke uspavane duhove svoje lokalne sredine, vjerujemo da će novo djelo imati još širi odjek.

Nakon što ispunite podatke, automatski Vam šaljemo e-roman na Vaš email.

    Da, želim e-roman

    Upotrebom ovog obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje vašim podacima na ovoj web stranici.