Dva gradska trga – Kazališni i Kapucinski

Nastavak Živkovih opservacija o estetskim vrednotama grada

Živko Toplak, poznati varaždinski slikar, kroničar je brojnih zbivanja na kulturnoj sceni grada i osoba kompetentna za analiziranje sadašnje situacije. Seriju razgovora s ovim zanimljivim sugovornikom započeli smo temom o dva novouređena gradska trga.

Kazališni trg: od dobre zamisli do osrednje izvedbe

kazališna fontana

Trg je ispunio svoju glavnu svrhu, postao je novo gradsko središte, mjesto sastajanja i druženja. Stari vodoskoci (isprva su bila dva: veliki i dječji) zamijenjeni su novom fontanom koja je nepretenciozna i vidljiva sa svih prilaznih strana. Ono što je loše, e, toga ima više – razmatra Toplak. Prvo, to je nepostavljena skulptura na trgu. Planirano je da se pored fontane postavi  Biciklist kipara Vladimira Gašparića – Gape našega velikog kipara. To je bila mogućnost da se gradski prostor oplemeni vrijednom plastikom a isto tako i da se simbolički ovjekovječi varaždinska tradicija bicikliranja. Na mjesto gdje je Biciklist trebao biti postavljen posječena su tri bora, ali instalacije nisu nikada dovedene, a projekt nikada nije ni dovršen. Tako danas skulpture nema, nema ni tri bora ali zato tu stoje tri kontejnera na jako vidljivom mjestu. Nevjerojatno je kako to nikoga ne smeta, sve te umjetnike i estete koji se šeću ovdje i ispijaju kavice. Trg je nagrđen i trafo – stanicom koja je izvana oslikana nekakvim damama u krinolinama i gospodom u frakovima iz prošlosti. A što reći o onoj rugobi od vrtnog pauna koji već na jesen gubi perje?Tko zna kome je to palo na pamet, tko je to odobrio i kakva je ideja koja stoji iza svegatoga? Ima li uopće ideje iza uređenja trg? Meni se čini da se uređenjem i oblikovanjem našeg prostora razni ljudi poigravaju bez pravog koncepta i svrsishodnosti. Tak je uostalom i u svemu ostalome, ali ovdje to bode u oči – zaključuje Toplak.

Kaputziner pimpek Kapucinski trg je sterilan

Najbolji primjer neusklađenosti u planiranju javnih prostora je uređenje Kapucinskog trga koji je bezličan i sterilan, a namjena i sadržaj kao da nisu do kraja definirani. Brojne su primjedbe koje stručnjaci kao i laici, građani i šetači imaju na račun uređenja trga, a mi ćemo se osvrnuti na famoznog pimpeka, skulpturu ili formu koja izranja iz fontane. Što tu radi i čemu služi, ne znam. Preko puta je Glazbena škola, mogao se uz fontanu inkorporirati neki primjereniji oblik vezan uz glazbu, bila je to dobra prilika, ali ni ovaj put netko nije slušao struku i građane koji sigurno žale za posječenim parkićem i čude se što je jedna platana ipak preživjela i sad se valjda i ona čudi onom smiješnom geometrijskom vrteku pod sobom. Drvene klupice su se raspale: koji je samo genijalac mogao ostaviti one panjeve nezaštićene? Dobro se zna da kada ostavite drvo ravno presječeno tu se nakuplja voda. Umjesto počivališta ti su panjevi pravo ruglo. Pitanje je samo koliko će i one klupe na uvlačenje potrajati. O uređenju Kapucinskog trga trebalo bi porazgovarati i s ostalim stručnjacima poput arhitekata. Stara VAMA je još uvijek neiskorištena, stoji već godinama kao sablasna zgrada usred grada, a pomnijim planiranjem mogla bi se pretvoriti u žarište kulturnog i zabavnoga života u gradu. Ovako trg i stara zgrada izgledaju potpuno otuđeno, a mogli su biti povezani u jednu skladnu urbanu cjelinu.