Kolodvorska kajkavska

Mnogi Varaždinci smatraju Kolodvorsku ulicu najljepšom u gradu. Prekrasne kuće i  zelenilo svakako pridonose tom dojmu. Osim specifičnog šarma, ulica ima i poseban značaj: mnogi Varaždinci rođeni su u njoj – u sadašnjoj zgradi HŽ-a nekad je bilo rodilište, tu je i zdravstveni dispanzer, dežurna ljekarna, policija a na njenom kraju i kolodvor s kojeg su u grad, nekad i sad, pristizali marni ljudi donoseći svoja dobra i svoj jezik kajkavski bogateći tako grad dvostruko: materijalno i duhovno.

Ljepotom protiv propadanja

Upravo tim težakima koji su oplemenili tkivo i dušu grada posvećena je inicijativa Kolodvorska kajkavska čiji je inicijalni motiv oživjeti negdašnji štimung elegantne poveznice sela i grada. Inicijativa je građanska, provode je udruge i umjetnici u suradnji i uz pomoć 2. MO čije je sjedište u Kolodvorskoj 3.

Spomenik KAJ

Ispred tog sjedišta u dvorištu  podignut je spomenik KAJ rad Željka Prsteca nadahnut kategorizacijom kajkavskog u svjetsku jezičku baštinu. Na nekoliko ograda postavljene su ploče s kajkavskim haiku stihovima varaždinskih pjesnika, a koševe za smeće nose naljepnice sa stihovima Krležinih Balada. Okolni spremnici za smeće već su oslikani veselim zagorskim motivima. http://varazdinski.rtl.hr/drustvo/akcija-u-varazdinu-zelja-nam-je-kolodvorsku-ulicu-ozivjeti-na-kajkavski-nacin Postavljene su i spomen – ploče Dragutinu Novakoviću – Šarliju i Petru Večeku na ograde kuća u Kolodvorskoj 3 i 7 gdje su ovi umjetnici nekad živjeli https://aktualno.hr/spomen-ploce-petru-veceku-i-dragutinu-novakovicu-sarliju-2/

 

Kolodvorska je tek početak

U skoroj budućnosti planira se hortikulturalno uređenje zelenog pojasa od Kolodvorske 1 i 3 te  postavljanje prigodnih skulptura, te uređenje zapuštenih ograda i konstrukcija. Kolodvorska nažalost polako odumire, gotovo svaka zgrada je u neuglednom ili ruševnom stanju, no mi nećemo to mirno promatrati. Kolodvorska kajkavska početak je akcije obnove veličine i sjaja ulice toliko važne i drage svim Varaždincima i onima koji ga vole i posjećuju.

Pozivamo vas da nam se pridružite!

Slikari, kipari, zanatlije svih profila, vrtlari, programeri i dizajneri, pisci i novinari i svi volonteri koji vole svoj grad a ne mogu sjediti prekriženih ruku i mirno promatrati kako Varaždin sustavno propada. Krenimo od Kolodvorske i preplavimo grad ljepotom!