Na sarajevskom sajmu knjiga 19.4. 2024. predstavljeni su Pabirci iz budućnosti u izdanju Rabic art Mikulić knjige. U nazočnosti izdavača Gorana Mikulića s autorom je razgovarao Darko Ostojić – Minka.

Nekoliko osvrta na knjigu

U svojoj suštini, i naizgled paradoksalno, Pabirci iz budućnosti su dokument amoralnog bezumlja aktualne sadašnjosti i alternativnih prošlosti naroda slavenske kulture koji nastanjuju geografsko područje Balkanskog poluotoka. Ovo djelo će, čitatelju donekle upućenom u umjetničku i filozofsku književnost, prizvati u sjećanje Pohvalu Ludosti Erazma Roterdamskog – kako zbog njegovog pretežito satiričnog tona, tako i zbog izvanredne erudicije autora. Uistinu, Pabirci iz budućnosti su jedinstvena futuristička kronika visoko intelektualne proze, višeslojne narativne strukture i reskog humora; no, njihov najvrjedniji doprinos emocionalnom životu pojedinca i političkoj uobrazilji društva je ipak ponuđena mogućnost temeljne katarze, koja, za razliku od Aristotelove, djeluje putem medija komedije i groteske. 

                                                                                                                          Viktor Ilievski

Ne mogu se sjetiti kad sam pročitao nešto s toliko duhovite erudicije i ljekovite zajebancije! Odvalio sam od smijeha na Romanijade, Krkanijade itd. itd. I zapravo je nevjerojatno koliko smo se podudarnih tema i likova sinhrono uhvatili, ti iz rakursa Pabiraka, a ja iz Metafizike politike. Sjajna je to slagalica…. 🙂 Imam osjećaj da si kazao sve što i ja, možda u dijelovima malo pomaknuto, ali mnogo jezgrovitije, slobodnije i duhovitije. 

                                                                                                        Domagoj Nikolić

Super je knjiga, morebiti jedina vredna od vsega kaj se napisalo v več skradnjeh deseletji v Hrvackoj.

                                                                                                  Mario Jembrih