Stiješnjene u zakutke mračnih sjećanja, utjerane u procijepe od nemilosrdne zbilje i iznevjerenih nadanja, očajne ali dostojanstvene, žudne ljubavi a tako same: to su Lune, sluškinje dana, vladarice noći za kojih mjesečeva sonata gudi njihovim umovima i nagoni ih na asketske ili orfičke žrtve. One umiru u osvit, rađaju se u sumrak i žive od mjesečine, od njene tajnovite siline koju mogu dobiti samo sunčeve izopćenice, one koje nisu drage svijetu koji strahuje od svojih sjena.

Moje su Lune iz svijeta neprivilegiranih, odbačenih i zanemarenih jèdīnki koje su prekoračile granice povučene iz moralnih ili čak krivičnih prosudba. Dvije prostitutke na rubu zakona,  pred zlim udesom sklanjaju se u svoje privatne košmare. Korumpirana bankarka svoju banalnu egzistenciju pretvara u dramski hepening, ostavljajući na asfaltu gradskog trga svoj trajni potpis od krvi. Kršćanka, iscjeliteljica, suočena je sa svojim bolesnim silovateljom i sa svojom najdubljom traumom. Slikarica, lezbijka, žudnju prema svome predivnom modelu sublimira u estetiziranu melankoliju. Žena, nekada ludo zaljubljena, opako se osvećuje bivšem partneru jer uz orgazam doživljava i katarzu. Dvije usamljene starice proživljavaju nove živote u  večernjim sirotinjskim bdijenjima uz radio ili u noćnim molitvenim ekstazama dok njihove kćeri slične zanose proživljavaju, za noćnih smjena, u Varteksovim pogonima.

Lune su i one slijepe i slabovidne žene kojima je Mjesec skriveni pratitelj i šaptalac. One čuju povrh sluha, one slute tajne onkraja, jer u tišini se bolje gleda. One su mudre žene iz zakutaka, jače od straha koji iz tih vreba. One su dostojne divljenja.

Posebna mi je čast ponuditi ovaj prozni odabir u slušnom obliku članicama  Hrvatskog saveza slijepih uz čije je posredovanje projekt ostvaren. Moja posebna zahvala upućena je svima koji su svojim djelom ili prilogom pomogli izdavanju ove audio knjige.

Lune 13 žena