Prebirao Čiko hrvatsku tiskovinu i ponešto komentirao Zagoru koji se odmarao nakon noćnoga puškaranja s plemenom Milinovića.

-Bolje navuci rukavice dok čitaš – savjetovaše Zagor Čika. –Mogao bi dobiti proljev listajući hrvatske novine! Čiko se nije dao pokolebati nego nastavi listati. -Izgleda kako ovi prosvjedi jenjavaju. Sve manje ljudi na ulicama, a vlada sve gora. -Treba im osvježenja, novih inicijativa – dosjeti se Zagor. -Pa da, treba im zabave i nešto novih socijalno obojenih poruka! – klikne Čiko i pohrli nazvati svoje dobre prijatelje s ličke estrade. Zahvaljujući svojoj iznimnoj popularnosti Čiko je uskoro imao pun autobus ličkih dragovoljaca koji su veselo jezdili u Zagreb usput pjevajući, plešući i tamaneći ličke delicije. Čim su stigli na Horvatinčićev plac odmah su se postrojili redom kako su zapovijedili Zagor i Čiko. Prvi su na čelu protestne povorke krenuli lički partizani, njihovi vremešni sinovi, pa unuci, praunuci …. I zapjevali!

Kud narodna masa prođe Tresti će se, tresti će se država Kad narodna vojska pođe Srušit će se, srušit će se unija

Odmah iza njih svrstali su se lički veterani, potomci hajduka i penzići kojima se pridrušiše i domaći anarhisti, ljevičari i sindikalisti. I zapjevaše …..

Po šupama i klupama Gladne vojske spavaju Noćne čete siromaka Kontejnere prekapaju

Danju prose il’ kartaju Ambalažu skupljaju Po parkovima cugaju Penzijice čekaju

Neka znade Kaufman kleti Da će zbog nas propasti Prije ćemo mi umrijeti Nego tu kupovati

Nakon njih prosvjednike je zabavljao orkestar Lički međed, potom je šaman Hodak udario u bubanj s grupom domorodaca, a da bi kulminacija prostestnog mitinga bio nastup poznatoga guslara Joze Kričkovića. Njegova bi pjesma, duboka i bolna, dirnula u srce i samoga Šeksa (pod uvjetom da ga ovaj uopće ima).

GUSLAROVA TUŽALJKA u osmercu

Oj Rvacka zemljo mila Gdje si sada tu si i bila Malo bila pa ne bila Tuđa ruka te robila Ni tvoja te ni` štedila Jer te krala i prodala Pa sad traži još i “hvala” Što nas nije skroz sjebala. Oj Rvacka zemljo mala Zemljo načeta morala Zemljo ugaslih ferala Uhićenih generala I sve glasnijih budala Zemljo jeftinih skandala Zemljo tra-la-la-la-la-la Glupih ljetnih festivala Privrednoga kriminala Koliko si samo pala! Koliko si samo pala! Jer dug se dugom vraća A kredit kreditom plaća I malo dijete shvaća “Ostadosmo svi bez gaća!” Oj Rvacka zemljo mala Mala bila mala `stala Sva je sila njih vladala Nijednom se nisi dala A da uzet nisi znala A sad gle na što si spala! Jeftino si se prodala Da bi se Europom zvala.