Nakon sjajne kampanje u kojoj su pomogli vladi podići popularnost za milijun glasova nepostojećih birača, naši su genijalni PR-ovci ponovno angažirani u zahtjevnome zadatku: podići rejting ulasku u EU! Premijerka je ovaj put bila jako ozbiljna.

-Nemojte da mi propadne sav trud oko pristupnih pregovora.

-Imate problema? – zapita Zagor.

-Nije čudo – nadoveže se Čiko. –Ljudi nisu ludi ulaziti u uniju bankrotiranih država.

-U tome je i caka! – vrisne mala Jaca. – U društvu drugih bankrota, naš će izgledati malen.

-Dobro, krenimo od onoga što je već učinjeno u kampanji – reče Zagor. –Naprimjer, reklame na TV-u. One su odlične za onaj sloj pučanstva koji se može smatrati debilnim. Ali što je s ostalima? Nisu svi u Hrvatskoj totalne budale!

-Treba im dati samo jednu, jedinstvenu poruku, onu koja će odagnati njihova najdublja strahovanja od EU – razmišljaše glasno Čiko.

-Najgori strah za ponosna čovjeka je da će izgubiti slobodu, da će imati gazdu! – gordo će Zagor.

-Karamba! – vikne Čiko i pucne prstima. –To je to! Budi svoj gazda! Svoj na svome! Naziv kampanje je – Gazde u Hrvatskoj!

Pod tim sloganom naši su junaci snimli fenomenalan spot koji je odmah postao megapopularan hit i u drugim tranzicijskim državama. Eksluzivno donosimo kratak opis ovog urnebesnog video uratka.

Znajući da su Hrvati osjetljivi na morske granice, Zagor i Čiko su krenuli svojim super brodom pod zastavom EU sve do Palagruže. Tu su uhvatili brod talijanskih krivolovaca. Za kaznu Čiko je naguzio jednoga ljepuškastog Digića, a Zagor je natjerao kapetana da jede sirovu ribu. Nakon što su ih predali obalnoj straži na dalju obradu, zaplovili su do kneževine Montenegro i ispalili nekoliko lažnih granata na Sveti Stefan, tek toliko da se zna tko je gazda na moru. Umjesto eksplozivom granate su bile ispunjene lažnim žetonima. Iz plićaka su izvadili dvije zgodne Ruskinje i zabavlajli se s njima sve do Dubrovnika. Cure su bile izvan sebe od sreće. Iskrcali su se i slikali svi skupa ispod Orlanda. Mahali su okupljenim obožavateljima i obećali da će Dubrovnik opet biti republika. Potom su zaplovili na sjever, do Piranskog zaljeva i izvršili desant na bivšu slovensku obalu. Čiko je zajodlao, a Zagor je demonstrirao svoje vještine sjekirom. Tu na plaži poduzetni fanti osnovali su prvi Klub Zagorovih obožavatelja u deželi. Poklonili su im skuter kojim su se prevezli do granice, prešavši pritom nekad sporni Jorasov teritorij, ravno kroz gredice blitve. U pulskoj areni, u spektakularnoj borbi, Zagor je razvalio najbolje fajtere Unije, dok je Čiko po kazamatima hvatao Jakovčića. Na Forumu su doživjeli euforične ovacije kada su Istri obećali autonomiju. U Rijeku su umarširali kao nekad D’Annunzio samo s više stila i domoljublja. Na Trsatu su podigli Zagorovu zastavu što je značilo da su Rijeka i Kvarner nova konfederalna jedinica u Zagorovoj Repulici. U Gospiću je bilo njeno administrativno sredšte. Pod Zagorovim vodstvom Lika je postala nositelj razvoja u regiji. Voda, hrana, kamen, drvo čak i zrak prodavani su skupo u različitim ponudama. Parola Ličana bila je – Skupo ćemo prodat čak i svoju kožu!

Turneja Slavonijom ostala je Čiku u najdražoj uspomeni. Toliko krmaka, toliko prasica! Krkao je i stiskao guzove dok se nije zabunio i stisnuo Đapića. Zagor je za to vrijeme ušao traktorom u Srbiju i pozvao tamošnje traktoriste na oranje slavonskih minskih polja po sistemu – Tko preživi pobjeđuje!

Na putu do prijestolnice zaustavili su se u Varaždinu. Tu se Čiko uvijek dobro zabavljao. Navukao je dugu crnu periku i bradu i strašio građane skačući pred njih iznebuha. Zagor je zabrinutim vijećnicim obećao da će u slučaju daljnjih uhićenja visokih dužnosnika i uglednika sagraditi prihvatni radni centar u nekoj od ličkih pilana u svrhu reedukacije i stručnog osposobljavanja zatvorenika.

Reklamni spot završava Zagorovim trijumfalnim povratkom u Zagreb. Spustio se zrakomlatom u centar maksimirskog stadiona na kojem ga je raširenih nogu dočekala jedna razuzdana autorica bestselera. Zagor je izveo početni udarac na utakmici Dinamo – Real. Zapravo, taj prvi udarac bio je odmah i gol. Iako nije priznat, izazvao je erupciju na prepunim tribinama. Potom je ušetao u Sabor i proglasio sve hrvatske dugove nevažećim te ih prebacio MMF-u. Praćen pljeskom spustio se na Trg. Na banovoj sablji bila je okačena zastava EU pa su Zagor i Čiko ispod nje stajali u slavodobitnoj pozi i vikali ponosno: Gazde i u EU!
Premijerka je bila pomalo zbunjena.

-Osim zastave na početku i na samom kraju, u cijelome spotu ni spomena o EU! Po ovome ispada da nam EU nije ni potrebna ako sami možemo biti gazde!

Zagor slavodobitno namigne Čiku.

-Rekao sam ti! Nije žena glupa!