U sklopu Dana indijske kulture u KIC- u je 26.5. predstavljena zbirka indijskih priča Žena može više Lotos, 2010. varaždinskoga književnika Predraga Daraboša. Urednik Lotosa  Renato Petek naglasio je kako je ovo njihovo prvo izdanje jednoga domaćeg autora nakon objavljivanja voluminoznih djela indijskih klasika Ramajane i Mahabharate. Petek je objasnio kako je knjiga nastala kao projekt zasnovan na potrebi da se indijska literarna ostavština približi čitateljima modernim književnim izričajem.

Ova autorska obrada indijskih priča nadilazi puko prepričavanje i moralističko propovijedanje. Daraboš se fokusirao na odnos seksualnoga i duhovnoga kao intrigantnog i vazda propitljivog iskustva sjedinjenja koje čovjeka gura u vis duhovnog ili u glib materijalnog opstanka. U kratkoj ali dojmljivoj projekciji autor je dao sumirani prikaz odnosa erosa i duše na Zapadu i u Indiji. U represivnoj judeo-kršćanskoj kulturi seks i Bog su nespojivi dok tome nasuprot na najljepšim stranicama indijskih svetih knjiga čitamo pohvale žovijalnom Bogu, zavodniku nevinih pastirica, kasnije istodobnim suprugom tisućama kraljica.

U svojoj zbirci od dvadeset priča Žena može više Daraboš posuđuje neke od znanih prizora razigrane duhovne erotike Indije: posrnula tantrika s permanetnom erekcijom, prostitutku prosvijetljenu mirisom tijela uspavana isposnika, mistika osuđenoga na žensko tijelo ili priču o prekrasnoj udovici koja napaljenome proscu pokazuje likvidnu esenciju svoje ljepote. Sve te poznate i davno ispričane priče slave žensku erotsku energiju kao izvorište tjelesnoga i duhovnoga zdravlja. Našem dehumaniziranom i sve bešćutnijem svijetu upravo to zdravlje može biti spasonosno. Tako je barem tvrdio Wilchelm Reich. Autor slobodno koristi elemente baštine pišući lakim i jednostavnim stilom tako da je knjiga čitka i onome tko nije posebno upoznat s indijskom kulturom.

Knjigu je likovno opremila Lila Herceg apsolventica ALU Zagreb, a program je upotpunio zbor indologa Hindi divas s dvije tradicionalne pjesme. Zbor će također u sklopu manifestacije Namaste Indija predstaviti svoj novi nosač zvuka u KIC-u 28.5. u 21 sat.

Predrag Daraboš je književnik i novinar te instruktor joge i voditelj radionica www.astral.com.hr  Živio je i studirao u Indiji.